Konserttimatka Hämeenlinnaan 8.9.22 - Sinfoniettan Aarteita

17.6.2022

Tapiola Sinfoniettan ystävällisestä kutsusta olemme nyt menossa Hämeenlinnaan torstaina 8.9.2022, mm. nauttimaan Sinfoniettan konsertista tunnelmallisessa Verkatehtaassa. Tervetuloa mukaan kokemaan yhdessä loppukesän tunnelma!

SINFONIETTAN YSTÄVÄT

KONSERTTIMATKA HÄMEENLINNAAN 8.9.2022 – tervetuloa mukaan

 

Hyvä Sinfoniettan Ystävä,

Tapiola Sinfoniettan ystävällisestä kutsusta olemme nyt menossa Hämeenlinnaan torstaina 8.9.2022, mm. nauttimaan Sinfoniettan konsertista tunnelmallisessa Verkatehtaassa. Tervetuloa mukaan kokemaan yhdessä loppukesän tunnelma!

Lähellä Verkatehdasta ovat Hämeenlinnan taidemuseo, Hämeenlinnan kaupunginmuseo ja Sibeliuksen syntymäkoti. Aluksi käymme Aulangolla. Kohteiden mielenkiintoiseen tarjontaan on hyvää aikaa tutustua. Museokortilla ilmainen sisäänpääsy.

Matkan hinta on 105 €, ja se sisältää yhteiset bussimatkat, kiertoajelun ja lounaan Aulangolla, opastetun vierailun Hämeen Linnassa sekä Sinfoniettan konsertin lipun.

** Varmista pääsysi mukaan, sitova ilmoittautuminen 4.8. mennessä Pirjo Ruudulle (pirjo.ruutu@gmail.com, puh 0400 503 798) ja

** maksa ilmoittautumismaksu (105€) Sinfoniettan Ystävien matkatilille FI36 6601 0003 6733 81, viite 2260. Eräpäivä on 05.08.2022. Tilaa on rajoitetusti, joten toimi nopeasti. Paikat täytetään ilmoittautumis/maksujärjestyksessä.

 

Ohjelma / aikataulu:

10.00  Bussi lähtee Tapiolan Kulttuurikeskuksen edestä

11.20  Saapuminen Aulangolle – bussikierros Aulangon nähtävyyksissä, vapaata tutustumista Aulangon ympäristöön

12.30 Lounas Scandic hotelli Aulanko

13.45 Lähtö Hämeen Linnaan

14.30 Opastettu kierros linnassa (Museokortillasi sisäänpääsy ilmainen, muuten +8€ paikan päällä)

16.00 Saapuminen Verkatehtaalle ja vapaata aikaa konserttiin asti

Lähellä Verkatehdasta ovat Hämeenlinnan taidemuseo, Hämeenlinnan kaupunginmuseo ja Sibeliuksen syntymäkoti. Verkatehtaan korttelissa on myös useita kahviloita ja ravintoloita.

18.40 Paikalla Verkatehtaalla (Vanaja-sali sijaitsee Verkatehtaan päärakennuksessa)

19.00 Konsertti alkaa Vanaja-salissa

21.00 Konsertti päättyy

21.15 Bussi lähtee kotiin

22.40 Saapuminen Tapiolaan Kulttuurikeskukseen

Lisää informaatiota:

Tapiola Sinfonietta: Aarteita Hämeenlinnassa

Janne Nisonen, orkesterinjohto

Mariam Batsashvili, piano

Felix Mendelssohn: Kesäyön unelma: Scherzo & Notturno op. 61 nro 1 ja 7

Clara Schumann: Pianokonsertto a-molli op. 7

Ferdinand Ries: Sinfonia nro 1 D-duuri op. 23

 

Tapiola Sinfonietta vierailee Verkatehtaalla tuliaisinaan varhaista romantiikkaa

Mendelssohnin keijunkeveä musiikki Shakespearen Kesäyön unelmaan on lajin klassikko, mutta kuka on kuullut Ferdinand Riesin musiikkia? Hänet muistetaan useimmin Beethovenin oppilaana ja sihteerinä, mutta säveltäjänä hänestä kasvoi yksi hienoimmista varhaisromanttisista sinfonikoista. Tapiola Sinfonietta esittää kaikki Riesin kahdeksan sinfoniaa vuosina 2022-2024.

Clara Schumannin pianokonsertossa 14-vuotias virtuoosi näytti taitonsa sekä säveltäjänä että soittajana.

Tapiola Sinfoniettan solistina on pianisti Mariam Batsashvili, jonka sävykkäät ja syvälliset tulkinnat ovat ilahduttaneet yleisöä eri puolilla maailmaa.  Batsashvili voitti Franz Liszt -pianokilpailun vuonna 2014, jonka jälkeen hän on esiintynyt useiden arvostettujen orkestereiden solistina.

 

Aulanko – tavoitteena kiertää nähtävyyslenkki bussilla ennen lounasta

 

Hämeen Linna – opastettu kierros Linnassa. Hämeen linna on kokenut vuosisatojen aikana sekä loiston että rappion hetkiä. Linnan rakennushistoria on jatkunut jo noin 700 vuotta. Paksuissa muureissa voi yhä nähdä eri aikojen rakennustyylejä ja vanhoja rauniotiloja. Hämeen linna on kunnostettu vanhaan asuunsa. Vieras voi kulkea samoissa huoneissa, joissa on eletty jo keskiajalla.

Verkatehdas – Paasikiventie 2

Verkatehtaan korttelilla on pitkä jo monivaiheinen historia, joka ulottuu aina 1800-luvulle asti. Nykyään Verkatehdas on tapahtumatalo Hämeenlinnan keskustassa, Vanajaveden rannalla. Vanhan punatiilisen tehtaan miljööseen rakennettu persoonallinen ja monipuolinen tapahtumapaikka tarjoaa mahdollisuudet esimerkiksi konserteille, kokouksille, teatteriesityksille, messuille ja yritystilaisuuksille. Verkatehtaan korttelista löydät myös upeita ravintolakokemuksia, toimitiloja yrityksille, yhteisöille ja ammatinharjoittajille sekä monipuolisia, erityisesti luovan alan toimijoiden tarjoamia palveluja.

A&B: Taidemuseo

E: Tapahtumatilat ml Vanaja-sali, Ravintola Verkatehdas

F: Bio Rex kahvila

Hämeenlinnan taidemuseo - Viipurintie 2 (A&B kuvassa)

MEIDÄN VALINTAMME – TEOKSIA HÄMEENLINNAN TAIDEMUSEON KOKOELMISTA 20.5.–11.9.2022

Hämeenlinnan taidemuseon taidekokoelmat ovat uskomaton aarreaitta, johon taidemuseon henkilökunta on 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi yhdessä sukeltanut valitsemaan Meidän valintamme -näyttelyn teokset.

Näyttelyn teoksissa kohdataan ihmisyyden eri puolia; kriisejä, erillisyyttä, elämän varjopuolia ja pimeyttä mutta myös rakkautta, toivoa sekä läheisyyttä. Tarkastelussa on myös ihmisen suhde luontoon ja koko kosmokseen.

Näyttely esittelee teoksia eri aikakausilta kokoelman kultakauden helmistä aina 2000-luvulle, taidemuseon kokoelman viimeisimpiin hankintoihin. Monet kävijöiden rakastamat teokset, kuten Carl Gustaf Hellqvistin Tyttö kukkivalla niityllä (1883) sekä näyttelyä valmistellessa ajankohtaiseksi noussut Eero Järnefeltin Idän myrskyssä (Omakuva, 1894), osoittautuivat myös taidemuseon työntekijöiden suosikeiksi. Kokoelmien viimeaikaiseen kartuntaan kuuluvat mm. Maija Helasvuon Äiti ja poika -veistos (2008) sekä Jarmo Mäkilän Karanteeni (Quarantine) (2020) -teokset.

Henkilökunnan yhteiset valinnat: Tekemällä näyttelyä totutusta poikkeavalla tavalla taidemuseon työntekijät ovat päässeet perustelemaan valintoja toisilleen, huomioimaan kollegojen näkökulmia ja sopeutumaan. Valintoja on tehty keskustellen ihmisyyden eri puolista, merkityksellisistä teoksista ja hyvän näyttelyn ominaisuuksista.

Näyttelyyn voi tutustua monella tapaa – joko itsenäisesti kierrellen, tai valmiita reittikarttoja hyödyntäen. Mukana on muun muassa Henkilökunnan valinnat –reitti, sekä teosten ja runojen vuoropuhelua sisältävä Runoreitti.

 

ELÄMÄN ÄÄRELLÄ - Valta vaihtuu Hämeenlinnan taidemuseossa! Elämän äärellä -näyttely 20.11.2021 – 16.10.2022

Z-sukupolvea edustavat 15–20-vuotiaat nuoret ovat suunnitelleet ja toteuttaneet nykytaiteen näyttelyn taidemuseon Lohrmann-rakennukseen. Elämän äärellä -näyttelyn teokset on valikoitu Hämeenlinnan taidemuseoon talletetusta Niemistö-kokoelmasta.

Elämän äärellä -näyttely nostaa esille nuoria puhuttelevia teemoja: identiteetti, mielenterveys, tasa-arvo, paineet yhteiskunnan odotuksista – odottaako tulevaisuudessa utopia vai dystopia? Nuoret ovat tehneet näyttelyn, joka ravistelee ja antaa elämyksiä: mukana on jännitystä ja rauhaa, järjestystä ja kaaosta, kantaaottavuutta, huumoria, elämää ja kuolemaa.

 

Hämeenlinnan kaupunginmuseo – Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8. Museo Skogster on Hämeenlinnan kaupunginmuseon päätoimipiste. Rakennuksessa sijaitsevat Hämeenlinnan historiasta kertovien näyttelyiden lisäksi kaupunginmuseon toimisto ja tutkijapalvelut.

 

Sibeliuksen syntymäkoti - Hallituskatu 11. Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibelius (1865–1957) syntyi ja eli elämänsä 20 ensimmäistä vuotta Hämeenlinnassa.

Sibeliuksen syntymäkodissa pääsee tutustumaan nuoren Jannen elämään. Museo on sisustettu 1860-1880-lukujen aikaiseen asuun. Esillä on kalusteita, asiakirjoja, valokuvia ja pienesineitä, jotka kertovat Jean Sibeliuksen poikavuosista sekä aikakauden Hämeenlinnasta.

Rakennus on valmistunut vuonna 1834, ja se on toiminut museona 1960-luvulta saakka. Talossa tehtiin viimeisin laaja restaurointi vuonna 2007.

Sibeliuksen syntymäkodissa on perusnäyttelyn lisäksi pieni museokauppa, jossa myydään Sibeliukseen liittyviä kirjoja, postikortteja, koruja ja matkamuistoja.

 

Tervetuloa mukaan yhteiselle kokemusmatkalle Hämeenlinnaan !